Vælg en side

Mange mennesker har problemer med at sove godt om natten. Måske har du svært ved at falde i søvn, måske sover du uroligt, eller måske vågner du op mange gange i løbet af en nat. Har du svært ved at sove om natten, så kan næste dag være svær at komme igennem, da søvnen har utroligt stor funktion på vores helbred og velbefindende. En tyngdedyne kan være svaret på dine problemer. 

Leder du efter tips til hvordan du kan forbedre din nattesøvn, så vil du opleve at der findes utallige råd om, hvad du selv kan gøre for at sove bedre. Det kan være alt lige fra kosttilskud, åndedrætsøvelser, madrasser, sovemasker, hovedpuder, massageolier og essentielle olier og, som vi skal kigge nærmere på i denne artikel, så kan en tyngdedyne også være et godt bud på, hvordan du kan forbedre din nattesøvn. En tyngdedyne er en dyne med ekstra vægt, som kan hjælpe dig til en bedre og roligere søvn. Her kan du læse mere om fordele og ulemper ved en tyngdedyne til voksne.


Se tyngdedyne fra A New Sleep her

Hvad er en tyngdedyne

En tyngdedyne er en dyne med fyld der giver dynen ekstra vægt. Ved at vælge en dyne der er tungere end normalt, så vil du føle en behagelig tyngde, nærmest som om at dynen krammer hele din krop i stedet for blot at ligge ovenpå dig. Mange mennesker holder af at føle denne tyngde ovenpå kroppen, da det giver en helt speciel følelse af ro – og denne ro kan være med til at give en bedre søvn. Den omfavnende effekt fra tyngdedynen hjælper dig med at føle dig tryg, og har en beroligende effekt på både krop og sind.

En tyngdedyne minder i virkeligeheden meget om en helt almindelig dyne. Den største forskel ligger i fyldet. Hvor en almindelig dyne typisk har let fyld af dun, fjer eller syntetiske fibre, så har en tyngdedyne fyld af kugler eller perler, som giver dynen ekstra vægt. En almindelig dyne vejer typisk mellem 0,5-1,5 kg, hvorimod en tyngdedyne kan veje helt op til 13 kg. Det er selve fyldet der gør tyngdedynen tungere, og en tyngdedyne kendes derfor også under navnet en kugledyne på grund af det karakteristiske fyld.


Hvad gør en tyngdedyne

En tyngdedyne omslutter dig med sin vægt, hvilket giver en behagelig følelse i kroppen – ligesom når man får et langt og varmt kram. Tyngden beroliger både krop og sind, hvilket hjælper med at give en mere rolig søvn. 

Det er ofte tankerne der holder os vågne om aftenen, og ofte har vi tendens til at spekulere mere over tingene om natten, end vi ville gøre om dagen. Tankemylder er noget mange mennesker døjer med om natten, hvilket betyder at tankerne farer rundt i hovedet i et stort virvar. Ofte kan man ikke finde hoved og hale i tankerne. Denne form for urolighed kan lindres med en tyngdedyne. 

En tyngdedyne er skabt ud fra en behandlingsteknik der hedder “deep pressure stimulation” som er en behandlingsteknik, der bygger på teorien om, at lette tryk og pres er med til at berolige menneskets nervessystem. Denne teori handler om, at mennesker responderer positivt på at blive omfavnet, holdt i armene, aet og krammet – og at dette stimulerer produktionen af hormonerne serotonin og melatonin. Samtidig reduceres produktionen af kortisol, hvilket er det stresshormon der produceres når kroppen er stresset. 

Melatonin er det søvnfremmende hormon, som kroppen naturligt producerer om natten, og serotonin er lykkehormonet som gør at vi føler os godt tilpas. Denne behandlingsteknik har længe været brugt til behadling af børn med autisme (kilde), da man har fundet ud af at den beroligende effekt kan være med til at lindre nogle af de symptomer der kan opstå i forbindelse med uro, og angst. 

Kort fortalt så kan en tyngdedyne hjælpe med følgende:

  • Hjælpe dig med at falde hurtigere i søvn
  • Mindske uro og tankemylder
  • Fremme en roligere søvn
  • Mindske antallet af opvågninger

Hvordan vælger man den rette dyne

Når man har besluttet sig for at købe en tyngdedyne, så er der forskellige ting man bør overveje inden køb. Der findes mange forskellige tyngdedyner, så det er vigtigt at overveje, hvilken tyngdedyne der passer lige netop til dine ønsker og behov. 
Først og fremmest skal du vælge størrelsen. En almindelig tyngdedyne til voksne måler typisk 135 x 200 cm, hvilket er standardstørrelsen på en helt almindelig voksen dyne. Man kan derfor bruge sit almindelige sengetøj på en dyne, så man ikke behøver købe nyt blot fordi man skifter dynen ud. Er man meget høj, så har man måske brug for en dyne med ekstra lægnde som typisk måler 220 cm. Skal man bruge en tyngdedyne til børn, så kan man gå efter en mindre dyne. 
Når man skal vælge en tyngdedyne så er det vægten man bør lægge fokus på. Som tommelfingerregel bør en tyngdedyne modsvare 10% af kroppens vægt. Der kan justeres lidt i begge retninger alt efter om man er vant til at sove med en tyngdedyne eller ikke, eller om man ønsker en tyngdedyne i den lettere eller tungere ende af skalaen. Så man bør stile efter 8-12 procent af sin egen kropsvægt. Vejer man 80 kg bør man derfor vælge en tyngdedyne, der vejer et sted imellem 7 og 10 kg.  

Der findes mange forskellige typer af tyngdedyner på markedet. De har allesammen forskellige fordele og kvaliteter. Det bedste er, at vælge et firma der tilbyder søvngaranti – det betyder, at du kan sende din tyngdedyne retur, hvis du ikke har opnået den ønskede effekt. Dette gør det fuldstændig risikofrit at købe en tyngdedyne, for hvis du ikke er tilfreds, så kan du få dine penge retur. På den måde har du ikke noget at miste.

Forskellige typer af tyngdedyner

Tyngdedyne fra A New Sleep


Tyngdedynen fra A New Sleep har fyld af små glasperler på 0,8 mm i diameter, hvilket er dem der giver dynens vægt. Dynen er syet på en måde der sikrer, at glaskuglerne er fordelt jævnt over hele dynen. Man kan vælge imellem en vægt på 5, 7 eller 9 kg. Anewsleep tilbyder 101 dages søvngaranti. 


Klik her for at gå til anewsleep.dk